Placek po węgiersku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatnie pikantny, wyrazisty gulasz w połączeniu z puszystym plackiem ziemniaczanym idealnie się komponuje. Pyszna odskocznia od restauracyjnych wersji, gdzie podają nam placki z proszku i gulasz który z warzywami niewiele ma wspólnego.

  • 60 min

Składniki:

  • placki:
    1 kg ziemniaków
    1 cebula
    1 jajko
    2-3 łyżki mąki
    sól, pieprz i wegeta do smaku
    (ewentualnie: 2-3 marchewki, polecam do smaku)
    olej do smażenia
    gulasz:
    800 g mięsa (u mnie szynka wieprzowa)
    2 papryki
    1 cukinia
    1 duża cebula
    2-3 ząbki czosnku
    2 łyżki miodu
    1 pietruszka
    2 marchewki
    kostka rosołowa
    2 łyżki mąki
    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    papryka słodka ostra w proszku, sól, pieprz, zioła prowansalskie, (4-5 ziaren) ziele angielskie, 2 liście laurowe, majeranek
    Śmietana 12/18% na wierzch do smaku i dekoracji
    + u mnie świeża bazylia do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placek Dania główne Gulasz

Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na mniejsze, gulaszowe kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Miód, paprykę w proszku - łyżeczka słodkiej, pół łyżeczki ostrej - (lub też inne przyprawy) i czosnek dokładnie wymieszać. Powstałą masą nasmarować mięso i odstawić do lodówki by się przegryzło.
  • 2. Przygotować placki: ziemniaki, cebulę i ewentualnie marchewkę zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach, dodać jajo, mąkę, przyprawić i dokładnie wymieszać. Schłodzić.
  • 3. Warzywa umyć. Marchewkę i pietruszkę obrać, z papryki usunąć gniazda nasienne, pozbyć się końcówek cukinii. Następnie wszystkie warzywa pokroić. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć delikatnie na patelni. Dorzucić mięso i smażyć. Podsmażone mięso z cebulą wrzucić do dużego garnka, zalać wodą, wrzucić kostkę rosołową, ziele angielskie, liście laurowe, drobno pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotować pod przykryciem, by wszystko zmiękło. Następnie dodać paprykę i cukinię (szybko miękną więc robimy to na koniec). 2 - 3 duże łyżki koncentratu dokładnie rozmieszać i dodać do sosu. Doprawiamy do smaku (np. 1 łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki ostrej, pół łyżeczki pieprzu czarnego, łyżeczka ziołowego, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki ziół prowansalskich Na końcu dodać mąkę rozrobioną z odrobiną wody i zaprawić sos gotując jeszcze około 5 min. By mieć pewność że mięso będzie wystarczająco miękkie dodaję odrobinę sody oczyszczonej.
  • 4. Na małej patelni rozgrzać olej. Rozprowadzić na całości masę ziemniaczaną i smażyć pojedyncze duże placki. Placek zgiąć na pół na talerzu, "do środka" nałożyć gulasz, na wierzch też delikatnie polać sosem, na to dodajemy czubatą łyżkę śmietany 12/18% i dekorujemy ( u mnie świeża bazylia).

    SMACZNEGO!

Porady

Mięso do gulaszu powinniśmy smażyć krótko i intensywnie, by najpierw zostało "obsmażone" a później uduszone razem z warzywami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować