PLACEK PO WĘGIERSKU W INDIACH :)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Eksperymentowanie w kuchni to moja pasja. Kocham przyprawy i oto jest efekt.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki

    MASA ZIEMNIACZANA

    1,5 kg ziemniaków
    1 cebula
    2 jajka
    20-30 dag mąki np. poznańskiej lub tortowej
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz
    olej do smażenia

    SOS DO PLACKÓW

    0,70 dag łopatki
    1,5 l bulionu warzywnego
    1 cebula
    sól, pieprz
    2 łyżeczki przyprawy curry
    1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
    2 łyżki mąki
    3 łyżki śmietany 18%
    woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Placek po węgiersku w indiach :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • OBIERAMY ZIEMNIAKI 1. PRZYGOTOWANIE

    Ziemniaki i cebulę obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach
  • MASA ZIEMNIACZANA 2. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, jajka, sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy w celu uzyskania jednolitej konsystencji.
  • SMAŻENIE MIĘSA 3. Teraz zabieramy się za sos :)

    Mięso i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do miękkości i doprawiamy przyprawą curry. W garnku podgrzewamy bulion warzywny przekładamy do niego mięso z patelni (bez oleju), doprawiamy papryką, solą i pieprzem do smaku. W miseczce mieszamy wodę z mąką następnie wlewamy śmietanę i hartujemy całość paroma łyżkami gorącego płynu. Wlewamy mieszankę do garnka i mieszamy. Pod koniec gotowania wsypujemy 0,5 łyżeczki curry i gotujemy ok. 7 min.
  • SOS 4. SMACZNEGO

Porady

p.s. Porcje składników można modyfikować wg. własnego uznania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować