Placek porzeczkowy z kopułką bezową

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny placek z orzeźwiająca porzeczką i chrupiącą bezą.

  • 60 min

Składniki:

  • BLACHA 25 X 35

    250 g masła
    220 g cukru
    2 jaja
    3 żółtka
    szczypta soli
    400 g mąki
    100 g mąki ziemniaczanej
    1 torebka proszku do pieczenia
    125 ml mleka
    100g orzechów laskowych

    ---

    1 kg porzeczek (950 g masy właściwej)
    3 białka
    150 g cukru

Placek porzeczkowy z kopułką bezową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, żółtka i sól - ucieramy na gładką masę.
  • 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito. Dodajemy na zmianę z mlekiem do maślano - jajecznej masy i dokładnie mieszamy. Orzechy laskowe grubo siekamy i dodajemy do ciasta.
  • 3. Ciasto wykładamy na blachę wyściełaną papierem.

    Opłukane i odszypułkowane porzeczki rozkładamy równomierna warstwą na wierzchu ciasta.
  • 4. Ciasto z porzeczką pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.
  • 5. Upieczony placek wyjmujemy z piekarnika - obniżamy temperaturę do 150 stopni.

    Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę - rozprowadzamy ją na wierzchu upieczonego placka.

    Pieczemy kolejne 10-15 minut w temperaturze 150 stopni.

Porady

Na zdjęciu wersja wzbogacona rabarbarem :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy