Chciałam upiec ciasto z owocami, jednak nie mogłam zdecydować jakich owoców użyć. I tak powstało pyszne ciasto z różnymi owocami - od śliwek po truskawki. Polecam :-)
1 godz. 30 min
Składniki:
250 gr roztopionej i schłodzonej margaryny
4 jajka
4 filiżanki mąki pszennej (filiżanki po ok. 200ml pojemności)
2 filiżanki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią z nutą kardamonu
1- 1,5 filiżanki mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 śliwki
3 morele
Ok. 50 gr jeżyn
10 truskawek
Margaryna i bułka tarta do blachy
Placek wieloowocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podane składniki włożyć do miski i na niskich obrotach mikserem zmiksować.
Ciasto powinno być gęste, jeżeli jest za gęste dodać jeszcze odrobinę mleka
Owoce delikatnie umyć i osuszyć, z śliwek i morel usunąć pestki a z truskawek i jeżyn szypułki.
Tak przygotowane ciasto wylać na blachę o wymiarach: 25cm x 35cm. (blacha może być nieco mniejsza, wtedy ciasto będzie wyższe) Truskawki przekroić na pół i wcisnąć na ciasto, tak samo zrobić z jeżynami. Śliwki i morele kłaść skórką na ciasto, również delikatnie wcisnąć.
Piec w nagrzanym do 175stC piekarniku 60 minut. Ja piekłam funkcją góra-dół z termoobiegem.
Komentarze