Placek wiśniowy

4.5 (166 ocen)

  • 60 min

Przepyszne i delikatne kruche ciasto, otulające cierpkie nadzienie z wiśni. Do zrobienia o każdej porze roku. Jak z kultowego Twin Peaks.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:

    150g zimnego masła
    szklanka pszennej mąki
    30g cukru pudru
    1 jajko
    lodowata woda

    nadzienie:

    1 ½ litra wiśni (nie ma potrzeby rozmrażania)
    85g cukru
    ziarenka z jednej laski wanilii
    skórka i sok z jednej cytryny
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    + roztrzepane jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Placek Desery

Placek wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier i masło rozrobić opuszkami palców na kruszonkę. Dodać jajko i zagnieść pospiesznie. Jeśli ciasto będzie się rozsypywać- dodać odrobinę wody i uformować dysk. Owinąć folią i odstawić do lodówki.
  • 2. Wiśnie, cukier, skórkę i wanilię podgrzewać na średnim ogniu w rondelku. Kiedy zmiękną, ale nie będą się rozpadać i syrop się zagotuje, zmniejszyć ogień do minimum i wlać mąkę wymieszaną z sokiem z cytryny. Podgrzewać chwilę aż sos zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.
  • 3. 2/3 ciasta rozwałkować, podsypując mąką. (na grubość około 5mm) Wyłożyć nim dno i boki foremki (18-22 cm) - jeśli to nie foremka silikonowa, najlepiej będzie wysmarować ją masłem i wysypać mąką/bułką tartą. Wyłożyć ostudzone nadzienie. Resztę ciasta rozwałkować tak samo i wykroić kilka małych dziurek centralnie. Rozłożyć na nadzieniu, mocno docisnąć boki i odciąć nadmiar ciasta. Posmarować roztrzepanym jajkiem (można posypać też cukrem) i wstawić piekarnika nagrzanego do 175'C. Piec na złoty kolor, około 35 minut. Lekko przestudzić przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować