Ciasto tulipan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę dodać stopniowo cukier a następnie olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia gdy składniki się połączą wlewamy kilka kropli aromatu migdałowego mieszamy tak przygotowane ciasto podzielić na 4 części
Ciasto I
do pierwszej części dodajemy 6 żółtek i łyżkę śmietany wymieszać i wlać na spód foremki
( keksówki ) o wymiarach 30x11 wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą
Ciasto II
do drugiej części dodać 1/2 szklanki maku i łyżkę śmietany wymieszać i wlać na środek ciasta pierwszego wzdłuż formy
Ciasto III
do trzeciej części dodać kisiel wiśniowy i łyżkę śmietany wymieszać i wylać na środek ciasta III wzdłuż formy
Ciasto IV
do czwartej części dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki śmietany wymieszać i wylać na środek ciasta III wzdłuż formy piec 60 minut w 180 c
Komentarze