Placek w łatki pod kokosową kruszonką z jabłkami i czekoladą

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciekawe połączenie smaków! Pyszne i aromatyczne!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach: 25x40cm
    Ciasto:
    7 jajek
    4 szkl mąki
    1,5 szkl cukru
    1 szkl oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kawy mielonej
    2 łyżki kakao
    100g czekolady – dowolnej
    2 małe jabłka

    Kruszonka kokosowa:
    200g kokosu
    150g cukru
    1 łyżka masła
    3 łyżki mleka
    3 łyżki mąki
    1 łyżka bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane Desery

Placek w łatki pod kokosową kruszonką z jabłkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Obrane jabłka i czekoladę pokroić w kostkę. Jajka ubić z cukrami na puch. Po tym czasie dodać olej cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem i nie przerywając miksowania wsypywać partiami do ciasta. Utarte ciasto podzielić na dwie części, do pierwszej dodać kawę i jabłka, a do drugiej kakao i czekoladę. Masy wykładać naprzemian na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć kruszonkę kokosową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 min w temp 190C – do zrumienienia ciasta.
  • 2. Kruszonka kokosowa: Składniki kruszonki zagnieść rękami.

Porady

Po podzieleniu ciast najlepiej najpierw wsypać suche składniki czyli kawę i kakao i krótko zmiksować, a następnie dodać jabłka i czekoladę, mieszając już łyżką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jabłka Kakao Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować