Placek z winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słodkie kruche ciasto: SKŁADNIKI: 2 szklanki (300g) zwykłej mąki, pół szklanki (100g) cukru, szczypta soli, odrobina startej skórki z cytryny, pół szklanki (125g) masła posiekanego na kawałki, 2 żółtka.
SPOSÓB WYKONANIA: Wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj startą skórkę z cytryny. Przełóż na lekko oprószony mąką blat i uformuj wzgórek. Pośrodku zrób dołek i włóż do niego masło. Szybko ugniataj palcami do uzyskania ciasta o konsystencji drobnych okruchów chleba. Uformuj z niego wzgórek, zrób w środku dołek i wrzuć do niego żółtka, ugniataj na gładką masę, po czym ulep kulę. Zawiń ją w folię do żywności i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozwałkuj ciasto, przełóż je do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 23 cm. Nakłuj ciasto widelcem. Przykryj ciasto pergaminem i posyp suchą fasolą. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
2.Ciasteczka amaretti: SKŁADNIKI: 340 g zmielonych migdałów, 300 g cukru pudru, 4 białka, 30 ml likieru amaretto (ewentualnie można użyć aromatu migdałowego).
SPOSÓB WYKONANIA: Białka ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do nich zmielone migdały i cukier. Dodać likier i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką nakładać niewielkie porcje, zachowując między nimi odstępy (można to również robić rękawem, ale łyżeczką dużo prościej). Piec około 15 minut w temperaturze 170oC, do złotego brązu.
3.Przygotuj ciasto, domieszaj do niego połowę zmielonych migdałów. Odstaw na 30 minut. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nią blachę o średnicy 25 cm. Przez 5 minut podsmażaj winogrona na maśle. Zwiększ płomień i dodaj brązowy cukier oraz rum. Dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia. Posyp kruchy placek pokruszonymi ciasteczkami amaretti, po czym nałóż na wierzch winogrona razem z sokiem. Posyp resztą zmielonych migdałów. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 minut.
Komentarze