Placek z winogronami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Crostata di uva

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - porcja słodkiego kruchego ciasta: 1 sztuka
    - zmielone migdały: 1 szklanka
    - białe winogrona przecięte na połówki: 3 szklanki
    - masło: 1 łyżka
    - brązowy cukier: 1 łyżka
    - ciemny rum: 1 łyżka
    - pokruszone ciasteczka Amaretti - kupne lub upieczone: 5 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek z winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słodkie kruche ciasto 1. Słodkie kruche ciasto: SKŁADNIKI: 2 szklanki (300g) zwykłej mąki, pół szklanki (100g) cukru, szczypta soli, odrobina startej skórki z cytryny, pół szklanki (125g) masła posiekanego na kawałki, 2 żółtka.

    SPOSÓB WYKONANIA: Wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj startą skórkę z cytryny. Przełóż na lekko oprószony mąką blat i uformuj wzgórek. Pośrodku zrób dołek i włóż do niego masło. Szybko ugniataj palcami do uzyskania ciasta o konsystencji drobnych okruchów chleba. Uformuj z niego wzgórek, zrób w środku dołek i wrzuć do niego żółtka, ugniataj na gładką masę, po czym ulep kulę. Zawiń ją w folię do żywności i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozwałkuj ciasto, przełóż je do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 23 cm. Nakłuj ciasto widelcem. Przykryj ciasto pergaminem i posyp suchą fasolą. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
  • Ciasteczka Amaretti 2. Ciasteczka amaretti: SKŁADNIKI: 340 g zmielonych migdałów, 300 g cukru pudru, 4 białka, 30 ml likieru amaretto (ewentualnie można użyć aromatu migdałowego).

    SPOSÓB WYKONANIA: Białka ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do nich zmielone migdały i cukier. Dodać likier i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką nakładać niewielkie porcje, zachowując między nimi odstępy (można to również robić rękawem, ale łyżeczką dużo prościej). Piec około 15 minut w temperaturze 170oC, do złotego brązu.
  • 3. Przygotuj ciasto, domieszaj do niego połowę zmielonych migdałów. Odstaw na 30 minut. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nią blachę o średnicy 25 cm. Przez 5 minut podsmażaj winogrona na maśle. Zwiększ płomień i dodaj brązowy cukier oraz rum. Dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia. Posyp kruchy placek pokruszonymi ciasteczkami amaretti, po czym nałóż na wierzch winogrona razem z sokiem. Posyp resztą zmielonych migdałów. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

4.99 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placek z winogronami

To może cię zainteresować