Wilgotne ciasto z soczystymi gruszkami ze szczyptą cynamonu i chrupiącą bezą.
60 min
Składniki:
Ciasto
200 g masła
300 g mąki
szklanka cukru
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki zimnego mleka
4 duże nie za miękkie gruszki
cynamon do smaku
Placek z gruszkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy po jednym jajku, (czekamy chwilkę przed dodaniem kolejnego tak aby poprzednie dobrze połączyło się z masłem). teraz po łyżce dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodajemy mleko. WSZYSTKO DOKŁADNIE MIKSUJEMY! Gruszki obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę, dodajemy do ciasta i mieszamy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 20 minut.
Między czasie przygotowujemy beze. Ubijamy białka ze szczyptą soli i pod koniec ubijania dodajemy cukier. Po 20 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika temperaturę skręcamy do 150 st. Beze wykładamy na ciasto, wyrównujemy i pieczemy jeszcze ok 35 minut do momentu aż wierzch bezowy będzie dobrze wyschnięty. Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika.Smacznego.
Porady
Gruszki można zastąpić innymi sezonowymi owocami, wspaniale smakuje z dodatkiem brzoskwiń
Komentarze