Placek z gruszkami i budyniem

0 (0 ocen)

  • 30 min

bardzo dobre ciasto dla lubiących słodycz, nawet mój synek zajada się tym ciastem

  • 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki krupczatki
    5 jaj
    1 szklanka cukru
    20 dag masła lub margaryny
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    5 gruszek
    2 opakowania budyniu waniliowego
    2 szklanki mleka
    mały słoiczek dżemu brzoskwiniowego (400 g)

Placek z gruszkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pyszne ciastogruszkowe 1. Żółtka oddzielić od białek, siekając nożem połączyć z mąką, masłem, proszkiem dopieczenia, połową cukru, cukrem waniliowym i śmietaną.
    Szybko zagnieść ciasto. ok 1/5 porcji ciasta odłożyć na kruszonkę, włożyć do zamrażalnika na ok 30min.Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną blachę, wysmarowaną wcześniej tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim dżem. Owoce obrać, wyciąć gniazda nasienne,pokroić i ułożyć na cieście. Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru, połączyć z przygotowanym wcześniej, nieco ostudzonym budyniem.Masą polać owoce. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce równomiernie na całe ciasto.Piec w temp. 200C przez ok 50min.

Porady

do ciasta zamiast margaryny lepiej dodać masło ma lepszy smak gruszki najlepiej pokroić w kosteczkę lepiej będzie się kroić po upieczeniu wypróbowałam z tym ciastem mrożonym na wierzch i tak nie bardzo, więc nie mrożę go tylko rozwałkowuję i kroję na paseczki i układam na wierzch a ciasto po upieczeniu najlepiej jeść na drugi dzień, wtedy ono jest dobrze zastygnięte

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy