Placek z jabłkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w niezbyt drobną kostkę.
Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2.W drugim naczyniu (dość sporym garnku) ucieramy żółtka z cukrami. Dodajemy połowę piany, mąkę, sodę, cynamon, olej - mieszamy przy pomocy miksera (ciasto będzie dość gęste wiec dobrze jest stopniowo dodawać mąkę). Następnie dodajemy pozostałą część piany z białek i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
3.Na koniec dosypujemy pokrojone jabłka i orzechy - jeszcze raz mieszamy.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut (do suchego patyczka).
Komentarze