Placek z budyniem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zarobic ciasto. Podzielić go na 2 części. Jedną część schłodzić w lodówce. Drugą natomiast rozwałkować i wyłożyć na blachę. Przepis jest na standardową prostokątną blaszkę, ale ja czasem robię w tortownicy. Podpiec w 180stopiach ok 20 minut
2.W tym czasie jabłka wymyć, obrać i pokroić w niezbyt dużą kosteczkę. Można je skropić cytryną aby nie ściemniały. Gdy ciasto się podpiecze wyłożyć je na blat.
3.Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając do mleka łyżkę masła. Jeszcze gorący budyń wylać na podpieczony blat z jabłkami.
4.Wyjąć drugą połówkę ciasta z lodówki. Rozwałkować go i przełożyć delikatnie na budyń. Nadmiar ciasta odciąć i ewentualnie zrobić z niego ozdoby. Piec ok 50-60 minut w 180 stopniach.
Porady
Kiedyś eksperymentalnie zamiast jabłek użyłam wiśni. Również dobrze smakuje
Komentarze