Placek z jabłkami i kisielową pianą

4.98 (168 ocen)

Słodkie, małe co nie co :-)

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    1 margaryna lub masło
    1 szkl. cukru pudru
    4 jajka (białka na pianę)
    3-4 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 cukier waniliowy
    1/2 szkl. cukru kryształu (do piany z białek)
    kisiel żurawinowy lub wiśniowy

    słoik jabłek (lub 1-1,2kg luzem)

Wystaw ocenę:

4.98 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Placek z jabłkami i kisielową pianą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobic kruche ciasto: mąkę przesianą z proszkiem i sodą, oraz cukrem waniliowym i cukrem pudrem wysiekac z margaryną. Zółtka polączyc mikserem ze śmietaną i dodac do ciasta. Zarobic szybko ciasto.
  • 2. Ciasto podzielic na 2 częsci. Włozyć na 2 godz. do lodówki. Po tym czasie jedną częśc ciasta wyłożyc na blachę.
  • 3. Przygotowac jabłka: obrac ze skórki i zetrzec na tarce o dużych oczkach (lub ze słoika). Ja dawałam ze słoika, bo miałam szarą renetę zawekowana w taki sposób.
    Starte jabłka wyłożyc na ciasto.
  • 4. Ubic białka na sztywno, dodając 1/2 szkl. cukru. Kiedy cukier się rozpuscic dodac kisiel i wymieszac. Wylac na jabłka.
  • 5. Na pianę zetrzec drugą częśc ciasta.
    Piec w temp. 180 * C (ok.50 min) na złoty kolor.

Porady

Można dodac jabłka ze słoika, ale takie zrobione domowy sposobem. Użyłam szarej rynety ze słoika. W ogóle to najlepsze jabłka na jabłeczniki czy szarlotki to np.szara ryneta, lepiej jak są kwaśniejsze. Można podawac na ciepło z gałką lodów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować