Placek z kalafiora polany sosem pieczarkowym

4 (1 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kalafior w niecodziennej odsłonie..

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kalafior(mały): 1 sztuka
    - cebula: 2 sztuki
    - pieczarki: 500 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - smietana 22%: 0.33 szklanki
    - woda do sosu: 1 szklanka
    - olej do smażenia: 2 łyżki
    - bułka tarta: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placek z kalafiora polany sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozbieramy kalafior na różyczki, potem wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy do momentu gdy będzie półtwardy - odcedzamy.
  • 2. Pieczarki oczyszczone kroimy w plasterki, podsmażamy na tłuszczu przyprawiamy do smaku,solą i pieprzem. Zalewamy wodą i chwilkę dusimy.Dodajemy śmietanę i redukujemy sos.
  • 3. Smażymy cebulę. Ugotowany kalafior trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy podsmażoną cebulę, jajko, wszystko razem mieszamy ( gdy ciasto będzie zbyt lejące dodajcie trochę bułki tartej).
  • 4. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu rozsmarowujemy na całej patelni placek, smażymy około 5 minut na wolnym ogniu. Wierzch placka obsypujemy bułką tartą.
    Kładziemy na patelni duży talerz ( musi być dokładnie tej samej wielkości jak patelnia) i przewracamy patelnie z plackiem do "góry nogami" i ponownie zsuwamy z talerza placek na patelnie i smażymy dalej około 5 minut.
    Kroimy w trójkąty i podajemy z sosem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Pieczarki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować