Placek z kalafiora polany sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozbieramy kalafior na różyczki, potem wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy do momentu gdy będzie półtwardy - odcedzamy.
2.Pieczarki oczyszczone kroimy w plasterki, podsmażamy na tłuszczu przyprawiamy do smaku,solą i pieprzem. Zalewamy wodą i chwilkę dusimy.Dodajemy śmietanę i redukujemy sos.
3.Smażymy cebulę. Ugotowany kalafior trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy podsmażoną cebulę, jajko, wszystko razem mieszamy ( gdy ciasto będzie zbyt lejące dodajcie trochę bułki tartej).
4.Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu rozsmarowujemy na całej patelni placek, smażymy około 5 minut na wolnym ogniu. Wierzch placka obsypujemy bułką tartą.
Kładziemy na patelni duży talerz ( musi być dokładnie tej samej wielkości jak patelnia) i przewracamy patelnie z plackiem do "góry nogami" i ponownie zsuwamy z talerza placek na patelnie i smażymy dalej około 5 minut.
Kroimy w trójkąty i podajemy z sosem. Smacznego!
Komentarze