Placek z malinami i jeżynami.

0 (0 ocen)

Wszyscy domownicy zajadają je ze smakiem.

Składniki:

  • • 2 szklanki maki plus 2 łyżki do posypania owoców
    • 250 g masła roślinnego
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szklanka cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 4 jajka
    • 150 ml mleka
    • Sól
    • 200 g malin
    • 200 g jeżyn
    • Tłuszcz i bułka tarta do blachy
    • Cukier puder do posypania
    • Kilka malin i jeżyn oraz listków melisy do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek z malinami i jeżynami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roślinne rozpuść w rondelku, dodaj cukier i cukier waniliowy. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż cukier się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.
  • 2. Do przestudzonego tłuszczu wsyp mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli, dodaj żółtka. Zmiksuj na gładką masę, dolewając mleko. Ciasto powinno być lejące, gęściejsze od naleśnikowego.
  • 3. Ubij na sztywno białka z łyżką cukru i delikatnie wymieszaj z ciastem.
  • 4. Owoce opłucz, osusz, posyp 2 łyżkami mąki i delikatnie wymieszaj. Nie opadną wówczas przy pieczeniu na dno formy.
  • 5. Formę natłuść i wysyp bułką tartą. Ciasto wylej do formy i posyp owocami. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 1 170 stopniach około 40 minut. Posyp cukrem pudrem, pokrój na kawałki, udekoruj malinami, jeżynami oraz melisą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować