Placek z mięsem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte ziemniaki obieramy,
myjemy i ścieramy na tarce
o dużych oczkach. Na tej samej
tarce ścieramy obrane i opłukane
cebule, łączymy z ziemniakami.
Dodajemy roztarty czosnek, sól, jajko i przesianą mąkę
ziemniaczaną. Mieszamy, przyprawiamy.
2.Na patelni rozgrzewamy olej
i smażymy placki wielkości patelni,
aż się zrumienią.
3.Mięso kroimy w drobną kostkę
i smażymy. Dodajemy drobno
pokrojone cebule i smażymy
kilka minut. Doprawiamy do
smaku. Dodajemy pokrojone
w paski warzywa. Zalewamy
wodą i dusimy pod przykryciem
(sos ewentualnie zagęszczamy
mąką). Na talerz kładziemy placek,
polewamy sosem, dekorujemy
natką.
Komentarze