Placek z mięsem i warzywami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo sycące danie, niestety, na zapas można zrobić tylko sos, bo placki robią się niesmaczne.

Składniki:

  • ● 75 dag ziemniaków
    ● 3 cebule
    ● 2-3 ząbki czosnku
    ● jajko
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej do smażenia
    Sos: 1/2 kg wołowiny
    ● 3 marchewki
    ● pietruszka
    ● 1/2 selera
    ● 2 cebule
    ● sól, pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placek Dania główne

Placek z mięsem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte ziemniaki obieramy,
    myjemy i ścieramy na tarce
    o dużych oczkach. Na tej samej
    tarce ścieramy obrane i opłukane
    cebule, łączymy z ziemniakami.
    Dodajemy roztarty czosnek, sól, jajko i przesianą mąkę
    ziemniaczaną. Mieszamy, przyprawiamy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej
    i smażymy placki wielkości patelni,
    aż się zrumienią.
  • 3. Mięso kroimy w drobną kostkę
    i smażymy. Dodajemy drobno
    pokrojone cebule i smażymy
    kilka minut. Doprawiamy do
    smaku. Dodajemy pokrojone
    w paski warzywa. Zalewamy
    wodą i dusimy pod przykryciem
    (sos ewentualnie zagęszczamy
    mąką). Na talerz kładziemy placek,
    polewamy sosem, dekorujemy
    natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować