Placek z nutą kawy i cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zalewamy kawę rozpuszczalną 4 łyżkami wrzątku. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Robimy biszkopt: białka ubijamy ,dodajemy powoli cukier, następnie żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, ocet i ostudzoną kawę. Mieszamy to dużą łyżką. Wylewamy masę na brytfannę wyłożoną papierem. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.
2.Następnie robimy budyń cappuccino: od 3 szklanek mleka odlewamy pół szklanki, stawiamy na ogniu. Miksujemy żółtka z cukrem, dodajemy cappuccino, dwie mąki i mieszamy to z resztą mleka. Kiedy mleko będzie wrzało wlewamy gotową mieszankę i energicznie mieszamy, by nie było grudek (ja robiłam to mikserem). Odstawiamy gotowy budyń do wystygnięcia.
3.Składniki na kruche ciasto łączymy razem i wyrabiamy na miękkie ciasto. Kładziemy go na brytfannę i pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach. Wyjmujemy, schładzamy.
4.Kiedy budyń już będzie zimny możemy robić masę. Masło miksujemy z cukrem i żółtkami na gładką masę. Dodajemy po łyżce budyniu oraz wanilię. Uważamy by ciasto się nie zważyło, wkładamy gotowe na 15 min do zamrażarki.
5.Biszkopt rozcinamy na pół. Połowę dajemy na spód, smarujemy masą, na to kruchy placek, którego też smarujemy masą i przykrywamy biszkoptem. Wierzch smarujemy cienko masą i posypujemy migdałami, żeby ładnie wyglądało. Smacznego!
Komentarze