Placek z nutą kawy i cappuccino

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

Jest miękki i lekki. Rozpływa się w ustach.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka octu
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    woda

    Ciasto kruche:
    100 g margaryny
    1,5 - 2 szklanki mąki pszennej
    jajko
    4 łyżki cukru
    szczypta soli

    Krem cappuccino:
    4 łyżki cappuccino orzechowego
    3 szklanki mleka
    2 żółtka
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    350 g masła
    2 łyżki ekstraktu waniliowego

    oraz migdały w płatkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek z nutą kawy i cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zalewamy kawę rozpuszczalną 4 łyżkami wrzątku. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
    Robimy biszkopt: białka ubijamy ,dodajemy powoli cukier, następnie żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, ocet i ostudzoną kawę. Mieszamy to dużą łyżką. Wylewamy masę na brytfannę wyłożoną papierem. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.
  • 2. Następnie robimy budyń cappuccino: od 3 szklanek mleka odlewamy pół szklanki, stawiamy na ogniu. Miksujemy żółtka z cukrem, dodajemy cappuccino, dwie mąki i mieszamy to z resztą mleka. Kiedy mleko będzie wrzało wlewamy gotową mieszankę i energicznie mieszamy, by nie było grudek (ja robiłam to mikserem). Odstawiamy gotowy budyń do wystygnięcia.
  • 3. Składniki na kruche ciasto łączymy razem i wyrabiamy na miękkie ciasto. Kładziemy go na brytfannę i pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach. Wyjmujemy, schładzamy.
  • 4. Kiedy budyń już będzie zimny możemy robić masę. Masło miksujemy z cukrem i żółtkami na gładką masę. Dodajemy po łyżce budyniu oraz wanilię. Uważamy by ciasto się nie zważyło, wkładamy gotowe na 15 min do zamrażarki.
  • 5. Biszkopt rozcinamy na pół. Połowę dajemy na spód, smarujemy masą, na to kruchy placek, którego też smarujemy masą i przykrywamy biszkoptem. Wierzch smarujemy cienko masą i posypujemy migdałami, żeby ładnie wyglądało. Smacznego!

Porady

użyłam brytfanny o wymiarach 25 x 36 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować