Do ciasta kruchego nie dodaje się cukru, gdyż zarówno marmolada jak i ciasto orzechowe są wystarczająco słodkie. Polecam wszystkim, a szczególnie osobom, które lubią różane wypieki( rogaliki, pączki z różą).
1.Mąkę siekamy na stolnicy z margaryną. Dokładamy żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części.
Jedną wykładamy na blaszkę, drugą odstawiamy na moment na bok, a trzecią część schładzamy.
Na ciasto kruche dajemy marmoladę wieloowocową różaną. Na nią rozkładamy drugą część ciasta kruchego.
2.Jeśli ktoś jest w posiadaniu róży we własnym ogrodzie, można samemu latem zrobić sobie różę do ciast (płatki róży miksujemy w malakserze z dodatkiem cukru i niewielkiej ilości kwasku cytrynowego, przekładamy do słoika, zakręcamy i wynosimy do spiżarki). Ja właśnie takiej używam gdy piekę ten placek. Taką róże mieszam z marmoladą z jabłek, również domowej roboty.
Takie nadzienie jest o wiele bardziej aromatyczne niż z marmoladą kupną.
3.Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Na koniec mieszamy całość z orzechami.
Masę orzechową wykładamy na ciasto kruche i ścieramy na nie schłodzoną trzecią część ciasta. Całość wkładamy do piekarnika na 50 min ( 180˚C).
Komentarze