Placek ziemniaczany po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE
Ziemniaki obieramy razem z cebulą i czosnkiem . Ziemniaki ścieramy na tarce , cebulę kroję w drobna kosteczkę , czosnek przeciskam przez praskę . Wbijamy 2 jajka dodajemy mąkę i przyprawy, dokładnie mieszamy . Jeśli jest taka potrzeba dodajemy przypraw . Na rozgrzanej patelni smażymy dużego placka wielkości dużego obiadowego talerza ( ostrożnie przy odwracaniu)
Mięso kroimy w kostkę doprawiam przyprawą do mięs i obsypuje mąką smażę na złoto . Cebulę marchew seler obieram i kroję w kostkę cebulę dorzucam do mięsa i razem smażę chwilkę następnie dodaje włoszczyzną por też kroje w kostkę . dalej chwilkę smażę i zalewam wodą , dodaje kilka ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe wszystko duszę do miękkości mięsa jak mięso jest już miękkie dodaje pokrojona w kosteczkę paprykę i jeszcze chwilę duszę , dodaje do smaku przyprawy vegete paprykę słodką i ostrą . jeśli jest taka potrzeba robię zaklepkę i zaciągam sos.
2.Usmażone placki układam na talerzu nakładam gęsto porcję gulaszu na środek kładę łyżkę śmietany i posypuję posiekanym szczypiorkiem . uczta gotowa smacznego
Porady
placek mozna złożyc na pół tak jest w orginalności
Komentarze