Placek ziemniaczany z gulaszem

4.5 (165 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Szczerze mówiąc w moim otoczeniu nie ma osoby, która nie zajadałaby się z apetytem plackiem po węgiersku. Choć danie jest bardzo kaloryczne i wymaga sporego nakładu pracy, to i tak bardzo często je przygotowuję – wszyscy je uwielbiamy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na placki ziemniaczane:
    1 kg ziemniaków,
    2 cebule,
    2 ząbki czosnku,
    2 jajka,
    2 – 3 łyżki mąki pszennej,
    posiekany szczypiorek,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia
    Na sos gulaszowy:
    700 g mięsa gulaszowego wieprzowego lub wołowego,
    1 słodka papryka,
    1 papryczka chili,
    1 duża cebula,
    2 ząbki czosnku,
    2 – 3 suszone grzyby,
    ½ puszki kukurydzy konserwowej,
    ½ puszki groszku konserwowego,
    sól,
    pieprz,
    słodka papryka w proszku,
    majeranek,
    czubryca,
    liść laurowy,
    ziele angielskie,
    olej do smażenia,
    2 łyżki mąki pszennej
    Opcjonalnie: czubata łyżka koncentratu pomidorowego do sosu i po łyżce gęstej, kwaśnej śmietany na każdy placek tuż przed podaniem (ja tym razem pominęłam).
    Dodatkowo: drobno pokrojony czosnek lub zielenina do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Placek ziemniaczany z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i porządnie oprószyć solą, pieprzem, papryką oraz czubrycą. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i jeśli chcemy koncentrat pomidorowy. Zagotować, zredukować ogień - dusić pod przykryciem przez około 50 minut. W międzyczasie obrać cebulę i czosnek, papryki oczyścić z gniazd nasiennych. Cebulę i papryczkę chili pokroić w kostkę, czosnek i słodką paprykę w paski. Podsmażyć na tym samym oleju, co mięso. Przełożyć do garnka, dodać odcedzoną z zalewy kukurydzę i groszek. Całość dusić jeszcze przez koło 15 – 20 minut, w razie potrzeby jeszcze doprawić. Na koniec sos zaprawić - na suchej, rozgrzanej patelni lekko przypalić mąkę, dodać do sosu i chwilę pogotować.
    Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać, umyć i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Zlać nadmiar wody. Do masy dodać jajka, mąkę, posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Wylewać placki na całą powierzchnię patelni i smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone placki układać na talerzach. Na środku każdego placka wyłożyć równomiernie sos z mięsem, placki złożyć na pół. Całość posypać drobno pokrojonym czosnkiem lub zieleniną. Podawać z surówkami i jeśli ktoś lubi - z kwaśną śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować