Placek ziemniaczano - gryczany

4.5 (186 ocen)

  • 60 min

Smak dzieciństwa

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kg mąki pszennej
    2 jajka
    ¼ szkl. oleju
    5 dkg drożdży
    1 szkl. mleka (letniego)
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka cukru
    płaska łyżeczka soli

    Farsz:
    2 woreczki kaszy gryczanej
    ok. 15 ziemniaków
    2 cebule
    sól, pieprz
    łyżeczka majeranku
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Placek Dania główne

Placek ziemniaczano - gryczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dajemy przesianą mąkę, dodajemy sól, cukier, proszek, olej. Jajka roztrzepujemy, dodajemy do mąki. Drożdże rozrabiamy w pół szklanki mleka – zostawiamy ok. 10 minut do wyrośnięcia. Resztę mleka dajemy do mąki. Gdy drożdże podrosną dodajemy do mąki – wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie odchodzić od miski. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę (gdy chcemy przyspieszyć proces miskę z ciastem dajemy nad gorącą wodę).
  • 2. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
  • 3. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
  • 4. Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju na złoty kolor.
  • 5. Ziemniaki ugniatamy, dodajemy kaszę, cebulę. Mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
  • 6. Ciasto dzielimy na dwie części. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wałkujemy placek po czym dajemy farsz i przykrywamy drugim plackiem. Można posmarować rozkłóconym jajkiem.
  • 7. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni.

Porady

Ciasto podgrzewam w mikrofalówce jeżeli chcę na ciepło. Smakuje również na zimno. Można smarować masełkiem. polewać sosem lub śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kasza gryczana Majeranek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować