Placek ziemniaczano - gryczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dajemy przesianą mąkę, dodajemy sól, cukier, proszek, olej. Jajka roztrzepujemy, dodajemy do mąki. Drożdże rozrabiamy w pół szklanki mleka – zostawiamy ok. 10 minut do wyrośnięcia. Resztę mleka dajemy do mąki. Gdy drożdże podrosną dodajemy do mąki – wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie odchodzić od miski. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę (gdy chcemy przyspieszyć proces miskę z ciastem dajemy nad gorącą wodę).
2.Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
3.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
4.Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju na złoty kolor.
6.Ciasto dzielimy na dwie części. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wałkujemy placek po czym dajemy farsz i przykrywamy drugim plackiem. Można posmarować rozkłóconym jajkiem.
7.Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni.
Porady
Ciasto podgrzewam w mikrofalówce jeżeli chcę na ciepło. Smakuje również na zimno. Można smarować masełkiem. polewać sosem lub śmietaną.
Komentarze