Placki cukiniowo-paprykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryke oraz ukinie należy umyć, osuszyć wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Całość delikatnie posolić i odstawić na ok 15 min, do czasu az puszczą warzywa sok.
2.Po tym czasie warzywa należy w dłoniach wycisnąć aby pozbyć się nadmiaru soku który puściły. Cebule kroimy w paseczki i z pozostałymi składnikami dodajemy do cukinii. Wszystko mieszamy i wyrabiamy az się skąłdniki połączą.
3.Na patelnie wlewamy troszkę oliwy i rozgrzewamy, łyżka nakładamy porcje ciasta i formujemy zgrabne placuszki. Smażymy z dwóch stron na wolnym ogniu na złoty kolor. Wykładamy a talerz wyłożony ręcznikiem wyłożonym ręcznikiem papierowym aby odsączyć z tłuszczu. Podajemy z kwaśna śmietaną.
Porady
Ja użyłam cukinii żółtej i zielonej, wtedy placuszki sa bardziej kolorowe.
Jeśli cukinia ma twardą skórkę należy ja obrać.
Komentarze