Placki drożdżowe z blachy

4.5 (167 ocen)

  • 50 min

Dawniej gospodynie piekły je na blasze kuchennej , ale można upiec je również na patelni z grubym dnem .

  • 50 min

Składniki:

  • 35 dag mąki pszennej
    15 dag mąki żytniej lub razowej
    400 gramowy kefir
    1/4 kostki świeżych drożdży
    1 płaska łyżka stołowa soli
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki drożdżowe z blachy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Robimy rozczyn. 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Zagniatamy ciasto. 2. Do rozczyny dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto które odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.15 minut.
  • Ciasto kroimy na sześć równych części . 3. Ciasto kroimy na sześć równych części i podsypując mąką formujemy placuszki o grubości ok.0,5 cm .Przykrywamy ściereczką aby ciasto nie obsychało .
  • Placki pieczemy na suchej patelni. 4. Rozgrzewamy patelnię , zmniejszamy płonień na średni i pieczemy placki obracając je po dwa razy

Porady

Polecam patelnie żeliwną do zrobienia tych placków . Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową . Po rozcięciu mogą zastąpić chlebek pita . Pyszne są również z mlekiem i serkiem białym ze śmietaną i szczypiorkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować