Placki kukurydziane z klopsikami w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób wykonania placuszków - ser żółty tak około 100 gr ścieram na tarce (grube oczka ), kukurydze odsączam z wody ,przekładam do miski łącze z serem ,z jajkami,posiekaną zieloną pietruszką,mąką kukurydzianą i ziemniaczaną,dodajemy soli i pieprzu do smaku ,wszystko razem mieszamy i smażymy placuszki na gorącym oleju.
Farsz na klopsiki - mięso łączymy z jajkiem ,z odciśnięta kajzerką ,dodajemy 1/2 pokrojonej cebulki ,przeciśnięty przez praskę czosnek,sól ,pieprz do smaku,przyprawy do mielonego ,wszystko mieszamy formujemy klopsiki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju.
2.Sos pieczarkowy - pieczarki oczyszczamy część ścieramy na tarce o grubych oczkach,część kroimy ,wkładamy do rondla i smażymy na oleju ,dodajemy drugą część pokrojonej cebulki dusimy do miękkości dolewamy wody aby pieczarki były przykryte,dodajemy kostkę bulionową ,doprawiamy solą i pieprzem do smaku ,zagęszczamy mąką wymieszaną w 1/4 szklanki wody.Na sam koniec dodajemy dużą łyżkę śmietany .Klopsiki wkładamy do sosu .
3.Na talerzu układamy placuszki kukurydziane polewamy sosem z klopsikami ,.dekorujemy listkami bazylii.
Komentarze