PLACKI NA SODZIE

4.49 (159 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Są to placki regionalne z Kujaw-polecam bo są tanie i proste w wykonaniu;robię je często dla moich domowników-najczęściej do żurku zamiast chleba.Można je też jeść z dżemem na słodko.Przepis mam od mojej babci,który jest w naszej rodzinie od lat.

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Pół litra zsiadłego mleka,1 łyżeczka sody,sól do smaku,mąki około pół kilograma ,olej rzepakowy do smażenia:)
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki na sodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać trochę mąki i dodać wszystkie składniki-zagnieść ciasto tak,żeby nie było za ścisłe dosypując mąkę stopniowo.Podzielić na części dowolnej wielkości i smażyć na oleju na złoty kolor na wolnym ogniu żeby nie były surowe w środku.Ja je robię wielkości patelni(duże)-ale można robić mniejsze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować