Sos paprykowy:
0,5 kg piersi z kurczaka
0.5 kg karczku wieprzowego
5 średniej wielkości papryk czerwonych
2 papryczki chili
1 opakowanie papryki słodkiej w proszku
50 ml octu
50 ml oleju słonecznikowego
200 ml śmietany do zup i sosów
2 łyżki mąki
ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
Placki ziemniaczane:
3 kg ziemniaków
2 jajka
5 łyżek mąki
sól
pieprz
olej do smażenia
Placki po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokroić mięso wieprzowe w kostkę i smażyć na patelni przez ok 10 minut, następnie pokroić w kostkę pierś z kurczaka i dorzucić do karczku. Razem smażyć przez następne 10 minut. Obsmażone mięso wrzucić do garnka i zalać 3 szklankami wody, dodać paprykę w proszku. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
2.Trzy papryki pokroić w kostkę i dorzucić do gotującego się mięsa. Dwie papryki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach razem z dwiema papryczkami chili. Przecier przelać do garnka i postawić na ogniu. Dodać olej, ocet, cukier, czosnek przepuszczony przez praskę i koncentrat pomidorowy. Całość zagotować i dodać do gotującego się mięsa.
3.Mięso w wywarze paprykowym zaprawić śmietaną z dwiema łyżkami mąki. Całość doprawić pieprzem i solą według uznania.
4.Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Doprawić solą i pieprzem. Dodać jajka i mąkę. Wymieszać na jednolitą masę. Smażyć duże placki na patelni. Podawać razem z sosem.
Porady
Jeśli nie lubisz ostrego smaku chili dodaj tylko jedną papryczkę, która pogłębi smak i tak już mocno paprykowego sosu.
Komentarze