Placki po zbójnicku - przepyszne! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, cebulę i czosnek obieram, ścieram na tarce.
Dodaję jajko, mąkę (ciasto ma być gęstej konsystencji, inaczej placki będą się rozpadać) i doprawiam do smaku.
Mieszam, odlewam nadmiar wody.
Smażę placki średniej wielkości.
2.Mięso oraz cebulę kroję w kostkę, podsmażam na niewielkiej ilości oliwy.
Pieczarki kroję w plasterki, podsmażam osobno do momentu, aż wyparuje nadmiar wody.
Warzywa i mięso przekładam do garnka.
Całość zalewam bulionem, dodaję ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, duszę około 35 minut.
Marchewkę oraz paprykę kroję w kostkę, dodaję do garnka wraz z przyprawami (majeranek, tymianek, papryka, sól, pieprz) i koncentratem.
Duszę kolejną godzinę.
W razie potrzeby doprawiam. Sos powinien być wyrazisty w smaku.
3.Placki polewam sosem, oprószam startym serem.
Dekoruję kleksami ze śmietany.
Na koniec każdy placek po zbójnicku posypuję posiekanym szczypiorkiem, koperkiem oraz pietruszką.
Komentarze