Placki z truskawkami, maślanką i płatkami kukurydzianymi

0 (0 ocen)

  • 30 min

Usmażyłam bardzo truskawkowe, bardzo soczyste placuszki na bazie maślanki, z dodatkiem płatków kukurydzianych. Są puszyste i pyszne.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 10 sztuk:
    0,5 szklanki maślanki naturalnej
    1 małe jajko
    1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
    1 łyżeczka ksylitolu (lub zwykłego cukru)
    5 płaskich łyżek mąki pszennej
    5 łyżek płatków kukurydzianych
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    10 dojrzałych truskawek
    olej do smażenia

Placki z truskawkami, maślanką i płatkami kukurydzianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1qfnr2k 1. Jajko roztrzepuję rózgą z maślanką, dodaję cukier waniliowy i ksylitol, jeszcze chwilę mieszam. Dodaję mąkę i proszek do pieczenia, mieszam by powstało gładkie ciasto, a potem dodaję płatki kukurydziane. Na koniec dokładam plasterki truskawek. Rozgrzewam olej na patelni i wykładam łyżką porcje ciasta. Smażę placki z obu stron na rumiano. Po usmażeniu przekładam placki na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy