Placki z cukinii i fety

4.5 (195 ocen)

  • 30 min

Pyszne z sosem tzatziki.

  • 30 min

Składniki:

  • duża cukinia,
    ok. 100-150 g sera typu feta,
    ok. 1/3 szklanki mąki,
    mała cebula,
    duże jajko,
    kilka łyżek posiekanej natki pietruszki i/lub koperku,
    sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka i/lub ostra papryka, zioła prowansalskie

    na tzatziki:

    duży ogórek szklarniowy,
    mały jogurt grecki (250 g),
    sok z cytryny (do smaku),
    kilka łyżeczek posiekanego koperku,
    duży ząbek czosnku,
    sól, pieprz



Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z cukinii i fety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos tzatziki: z ogórka wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć go na tarce o dużych oczkach, posolić i po czasie odcisnąć. Połączyć z jogurtem, sokiem z cytryny, koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić i schłodzić.

    Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dokładnie odcisnąć (można to zrobić dwa razy). Zetrzeć cebulę, fetę pokruszyć. Składniki placków połączyć i dobrze wymieszać. Na małej ilości tłuszczu usmażyć pierwszy placuszek na próbę i sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić masy lub dodać więcej mąki, gdyby placki się rozpadały. Podczas smażenia lekko spłaszczać każdy placek. Gotowe danie podawać z sosem tzatziki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować