duża cukinia,
ok. 100-150 g sera typu feta,
ok. 1/3 szklanki mąki,
mała cebula,
duże jajko,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki i/lub koperku,
sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka i/lub ostra papryka, zioła prowansalskie
na tzatziki:
duży ogórek szklarniowy,
mały jogurt grecki (250 g),
sok z cytryny (do smaku),
kilka łyżeczek posiekanego koperku,
duży ząbek czosnku,
sól, pieprz
Placki z cukinii i fety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos tzatziki: z ogórka wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć go na tarce o dużych oczkach, posolić i po czasie odcisnąć. Połączyć z jogurtem, sokiem z cytryny, koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić i schłodzić.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dokładnie odcisnąć (można to zrobić dwa razy). Zetrzeć cebulę, fetę pokruszyć. Składniki placków połączyć i dobrze wymieszać. Na małej ilości tłuszczu usmażyć pierwszy placuszek na próbę i sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić masy lub dodać więcej mąki, gdyby placki się rozpadały. Podczas smażenia lekko spłaszczać każdy placek. Gotowe danie podawać z sosem tzatziki.
Komentarze