Placki z cukinii z chili i tymiankiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jedne z moich ulubionych placków :) Delikatne, rozpływające się w ustach, a przy tym pikantne i aromatyczne.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
    1 jajko
    5-6 łyżek mąki
    sól morska świeżo zmielona
    czarny pieprz świeżo zmielony
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka świeżo zmielonych płatków chili
    1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
    olej (do smażenia)

Placki z cukinii z chili i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Posolić i odstawić na 10 minut.
  • 2. Dokładnie odcisnąć cukinię z soku. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chili, jajko, mąkę, pieprz i tymianek. Wymieszać do połączenia się składników.
  • 3. Na dobrze rozgrzanym oleju smażyć placuszki z obu stron na rumiano. Podawać z sosem czosnkowo-koperkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy