Placki z cukinii z serem feta w towarzystwie musu żurawinowego

0 (0 ocen)

  • 45 min

Nie zawsze na obiad trzeba robić coś mięsnego. Placuszki z cukinii są super alternatywą na nie właśnie, nie dość, że sycące, aromatyczne to przede wszystkim smaczne.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
    1 szklanka mąki pszennej
    2 jajka
    1 średniej wielkości cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki kopru włoskiego posiekanego
    15 dag sera feta
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    sól
    pieprz
    kucharek
    oliwa z oliwek do smażenia

    Dodatkowo:
    mus z żurawiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z cukinii z serem feta w towarzystwie musu żurawinowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypujemy solą oraz pozostawiamy na kilka minut, by puściła soki.
  • 2. Po upływie tego czasu dokładnie ją odciskamy i pozostawiamy jeszcze na kolejne 10 minut i odciskamy ponownie, by cukinia była jak najbardziej sucha.
  • 3. Przygotowaną i odciśniętą cukinię łączymy z pozostałymi składnikami (fetę i cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek dusimy) i przyprawiamy według uznania, pamiętając, że feta jest dość słona!
  • 4. Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek kładziemy porcje ciasta (ja robiłam porcję z 1,5 łyżki zwykłej) i smaży na rumiany kolor z obu stron, po kilka minut, na niezbyt dużym ogniu, aby placuszki się nie przypiekły.
  • 5. Ja podaje te placuszki z musem żurawinowym, bo uwielbiam łączyć smaki ale bez tego musu również są pyszne.

Porady

Opcjonalnie możemy podawać również z sosem tzatziki, jeżeli ktoś nie lubi łączyć smaków bądź nie przepada za żurawiną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować