Na pomysł wpadłam dość spontanicznie. Po pichceniu muffinek została mi spora ilość dyni. Marnotrawstwa nie lubimy dlatego na dzisiejszą kolację chrupiące, zaskakujące smakiem placki w orzeźwiającym sosie musztardowym.
40 min
Składniki:
0,5 średniej wielkości dyni
1-2 marchewki
1 duża cebula
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki ziaren dyni
świeży imbir
tymianek
papryka słodka w proszku
sól, pieprz
Sos musztardowy:
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka musztardy francuskiej
Placki z dyni w musztardowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynie oraz marchew obieramy, kroimy na paski i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach, solimy i odstawiamy na ok. 10 min.Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kostkę, dodajemy do dyni i marchwi.
Do warzyw dodajemy jajka, mąkę, kawałek startego imbiru oraz posiekane ziarna dyni. Doprawiamy do smaku i mieszamy całość. Smażymy na rumiano z obu stron.
Składniki na sos mieszamy ze sobą i podajemy do usmażonych placków.
Komentarze