Placki z dyni w musztardowym sosie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Na pomysł wpadłam dość spontanicznie. Po pichceniu muffinek została mi spora ilość dyni. Marnotrawstwa nie lubimy dlatego na dzisiejszą kolację chrupiące, zaskakujące smakiem placki w orzeźwiającym sosie musztardowym.

  • 40 min

Składniki:

  • 0,5 średniej wielkości dyni
    1-2 marchewki
    1 duża cebula
    2 jajka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki ziaren dyni
    świeży imbir
    tymianek
    papryka słodka w proszku
    sól, pieprz

    Sos musztardowy:
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
    1 łyżeczka musztardy Dijon
    1 łyżeczka musztardy francuskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z dyni w musztardowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie oraz marchew obieramy, kroimy na paski i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach, solimy i odstawiamy na ok. 10 min.Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kostkę, dodajemy do dyni i marchwi.
    Do warzyw dodajemy jajka, mąkę, kawałek startego imbiru oraz posiekane ziarna dyni. Doprawiamy do smaku i mieszamy całość. Smażymy na rumiano z obu stron.

    Składniki na sos mieszamy ze sobą i podajemy do usmażonych placków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować