Placki z gulaszem dyniowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo lubię to danie. Nawet specjalnie po to uprawiam odpowiednią odmianę dyni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg schabu bez kości
    1 niewielka pomarańczowa dynia o zwartym miąszu
    2 marchewki
    1 papryka czerwona
    liść laurowy
    ziele angielskie

Placki z gulaszem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy i oczyszczamy. Kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i zagotowujemy- zbieramy szumowiny. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Wsypujemy 3 łyżki słodkiej papryki w proszku i lekko przysmażamy. Przelewamy do mięsa. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę oraz połowę pokrojonej w kostkę dyni ( bez skórki). Gotujemy ok. 30 min. Następnie dodajemy drugą połowę dyni i pokrojoną paprykę. Gotujemy aż całość zmięknie. Dynię dodaję etapami ponieważ dynia dodana w pierwszej kolejności ładnie się rozgotuje i zagęści naturalnie sos. Gotowy gulasz doprawiamy według uznania. Podajemy z plackami dyniowo- ziemniaczanymi. Jeśli uznamy że sos jest zbyt rzadki można go zagęścić dodatkową lekko mąką.

Porady

Gulasz można urozmaicić dodatkowo o inne warzywa np pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy