Placki z kapusty

5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem emerytem. Uwielbiam gotować z moją żoną. Ta potrawa pochodzi z okolic Kielc.

Składniki:

  • ● 25 dag kiszonej kapusty
    ● szkl. mleka
    ● szkl.mąki
    ● jajko
    ● ostra mielona papryka
    ● olej do smażenia
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Placki

Placki z kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę dokładnie odciskamy,
    drobno kroimy i gotujemy
    w niewielkiej ilości wody.
    Odcedzamy i studzimy
  • 2. Mleko miksujemy z mąką.
    Wbijamy jajko, dodajemy kapustę,
    doprawiamy solą, pieprzem
    i papryką. Mieszamy.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy
    olej i łyżką nakładamy nieduże
    porcje ciasta. Spłaszczamy
    i smażymy z obu stron.

Porady

Placki świetnie smakują z pikantnym sosem lub keczupem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować