Placki z serkiem i warzywami

0 (0 ocen)

Placki stanowią zdrowy, syty, wegetariański, a także dietetyczny posiłek. W swym składzie zawierają serek wiejski oraz warzywa i grzyby - dynię, paprykę, oliwki, czosnek, pieczarki. Placki zrobione są w wersji siekanej - na widelcu widać kawałki składników oraz cieszącą oko różnorodność kolorów.

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g miąższu dyni
    150 g oczyszczonych pieczarek
    100 g oliwek konserwowych nadziewanych papryką
    1/2 dużej czerwonej papryki (100g)
    3 ząbki czosnku
    1 pęczek koperku
    500 g serka wiejskiego (np. lekki 3% tłuszczu)
    3 jajka
    6 płaskich łyżek bułki tartej
    4 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
    do smaku - świeżo mielony kolorowy pieprz, pieprz biały mielony, sól

    Opcjonalnie - dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Kotlety Placki Przystawki

Placki z serkiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki z serkiem i warzywami 1. Dynię, pieczarki i paprykę pokroić w małą kostkę. Przełożyć do miski. Oliwki przekroić na ćwiartki, czosnek i koperek posiekać - dołożyć do miski. Dodać serek wiejski. Wymieszać.
  • Placki z serkiem i warzywami 2. Następnie wbić jajka, wsypać bułkę tartą i mąkę kukurydzianą. Całość wymieszać, doprawiając do smaku.
  • Placki z serkiem i warzywami 3. Porcje ciasta nałożyć na rozgrzaną suchą patelnię, ewentualnie na rozgrzany olej w niewielkiej ilości.
  • Placki z serkiem i warzywami 4. Piec lub smażyć na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 30 placków (pieczone po 4 sztuki na patelni o średnicy 24 cm).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować