Placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ziemniaki obrać opłukać i zetrzeć, cebulę też zetrzeć. dodać żółtka mąkę i przyprawy- wymieszać na gładką masę. białka ubić na sztywno i dodać do masy po czym dokładnie lekko wymieszać.
2.nagrzać dobrze patelnię i olej. na taki gorący łyżką nakładać ciasto formując placki delikatnie je rozciągając żeby nie były grube, a równomiernie rozłożone smażą się równo na złoty kolor. ja lubię takie chrupiące dobrze wysmażone więc sonie cienkie robię ale to kwestia upodobań.
3.obie strony smażymy na złoty kolor
4.wykładam upieczone na 3-4-ro krotnie złożony ręcznik papierowy żeby odsączyć tłuszcz zanim podam do jedzenia
Porady
jeść można na wiele sposobów: z cukrem, z dipem np ogórkowym czy czosnkowym, z sosem itp.
Komentarze