Pyszne placki ziemniaczane z dodatkami na które raz na jakiś czas można sobie pozwolić ;)
Składniki:
Na około 10-12 placków potrzebujemy:
4-5 średnich kartofli startych na tarce na małych oczkach
pół laski kiełbasy dobrze uwędzonej ( ja kupuje zawsze wiejską tradycyjną )
kawałek boczku około 10-15 dkg
dupka średniej cebuli
1 jajko
2-3 łyżki maki pszennej
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki
Placki ziemniaczane z kiełbasą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przesmażenia naszej kiełbaski z boczkiem, ale nie wysmażamy ich na skwarki, wytapiamy z nich po prostu zbędny tłuszcz. Następnie obieramy i ścieramy ziemniaki na najdrobniejszych oczkach, dodajemy jajko, mąkę, przestudzona kiełbaskę z boczkiem bez tłuszczu który się z nich wytopił, solimy i pieprzymy do smaku. Można dodać jeszcze odrobinę posiekanej natki pietruszki. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.
Komentarze