placki ziemniaczane na drożdżach

0 (0 ocen)

pyszne są z powidłami

Składniki:

  • 330 ml mleka
    1 ½ kg ziemniaków
    15 g drożdży
    2 jajka
    30 g masła
    3-5łyżek mąki
    Sól
    2 łyżeczki cukru
    Tłuszcz do smażenia
    Gęsta śmietana
    Dżem

Placki ziemniaczane na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce warzywnej o drobnych oczkach.
    Potem przełożyć je na ściereczkę i odcisnąć wytworzony podczas tarcia sok.
    Miazgę ziemniaków zalać częścią wrzącego mleka, stale mieszając.
    Odstawić do ostudzenia.
    W reszcie mleka rozpuścić drożdże.
    Białka oddzielić od żółtek.
    Żółtka dodać do mleka z drożdżami.
    Dosypać mąkę oraz sól.
    Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i dodać do reszty.
    Dodać 2 łyżeczki cukru oraz rozpuszczone masło.
    Wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
    Placki smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor.
    Podawać ze śmietaną i dżemem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy