Placki ziemniaczane nadziewane cukinią

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Jest kilka klasyków polskiej kuchni jednym z nich są oczywiście placki ziemniaczane. Ja proponuje troche zmodyfikowana wersje czyli placki ziemniaczane z nadzieniem z cukinii w sosie pieczarkowym

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg. ziemniaków
    300 g. pieczarek
    1 opak. małej śmietany 12%
    4 ząbki czosnku
    1/2 cebuli
    sól, pieprz
    1 jajko
    4 łyzki maki ziemniaczanej
    olej rzepakowy do smażenia
    2 średniej wielkości cukinie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki ziemniaczane nadziewane cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce czy tez w maszynce do warzyw. Odlewamy sok z ziemniaków dodajemy sól pieprz i 2 ząbki czosnku oraz mąkę.
  • 2. Cukinię ścieramy podobnie jak ziemniaki tylko że na maszynce o większych oczkach.Na rozgrzanym oleju podsmażamy cukinię z dodatkiem ząbka czosnku.
  • image-0a66qef 3. Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju nakładamy ziemniaki smażymy chwile aż lekko się zetną. Nakładamy 1 łyżkę usmażonej cukinii na środek placka.
  • image-1n4sder 4. Na następnie na tak przygotowany placek nakładamy (od razu) następna warstwę ziemniaków.
    Powtarzamy czynność do zużycia składników.
  • 5. pieczarki z dodatkiem czosnku podsmażamy na maśle lub oleju dodajemy pokrojona cebulę. i smażmy chwilę aż wszystko się ładnie zarumieni dodajemy śmietanę, przyprawy ja dodatkowo użyłam lubczyku. Dokładnie mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować