Jest kilka klasyków polskiej kuchni jednym z nich są oczywiście placki ziemniaczane. Ja proponuje troche zmodyfikowana wersje czyli placki ziemniaczane z nadzieniem z cukinii w sosie pieczarkowym
60 min
Składniki:
1 kg. ziemniaków
300 g. pieczarek
1 opak. małej śmietany 12%
4 ząbki czosnku
1/2 cebuli
sól, pieprz
1 jajko
4 łyzki maki ziemniaczanej
olej rzepakowy do smażenia
2 średniej wielkości cukinie
Placki ziemniaczane nadziewane cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce czy tez w maszynce do warzyw. Odlewamy sok z ziemniaków dodajemy sól pieprz i 2 ząbki czosnku oraz mąkę.
2.Cukinię ścieramy podobnie jak ziemniaki tylko że na maszynce o większych oczkach.Na rozgrzanym oleju podsmażamy cukinię z dodatkiem ząbka czosnku.
3.Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju nakładamy ziemniaki smażymy chwile aż lekko się zetną. Nakładamy 1 łyżkę usmażonej cukinii na środek placka.
4.Na następnie na tak przygotowany placek nakładamy (od razu) następna warstwę ziemniaków.
Powtarzamy czynność do zużycia składników.
5.pieczarki z dodatkiem czosnku podsmażamy na maśle lub oleju dodajemy pokrojona cebulę. i smażmy chwilę aż wszystko się ładnie zarumieni dodajemy śmietanę, przyprawy ja dodatkowo użyłam lubczyku. Dokładnie mieszamy.
Komentarze