Placki ziemniaczane faszerowane mięsem z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować farsz.
Ugotować ćwiartki z kurczaka (w rosole).
Mięso zmielić (na drobno) i połączyć z podsmażoną cebulą.
(Jeśli farsz jest za suchy - podlać rosołem.)
2.Przygotować placki.
Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką).
Dodać jajko i łyżkę mąki pszennej.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
3.Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę oleju i porcjami wykładać solidne porcje masy ziemniaczanej.
(Porcje powinny być większe od klasycznych placków ziemniaczanych.)
Następnie na plackach ułożyć po odrobinie farszu mięsnego (na samym środku) i przykryć kolejną warstwą masy ziemniaczanej.
Placki smażyć do zrumienienia się - z obu stron (na niewielkim ogniu).
4.Sos serowo-czosnkowy.
Posiekany czosnek przesmażyć na maśle.
Dodać śmietanę, mleko oraz pokrojony serek.
Całość mieszać - do momentu połączenia się składników.
(Jeśli sos jest za gęsty należy dolać mleka.)
Doprawić pieprzem.
Komentarze