Placki ziemniaczane po szwedzku

4.5 (178 ocen)

  • 60 min

Pyszne chrupiące placki możemy podać jako samodzielne danie z jogurtem ,na słodko z przecierem jabłkowym lub z mięsno-pieczarkowym gulaszem.

  • 60 min

Składniki:


  • 1 kg ziemniaków
    cebula
    pęczek natki pietruszki
    4 łyżki mąki (zależnie od gatunku ziemniaków)
    2 jajka
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane po szwedzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Osuszamy. Cebulę obieramy ,ścieramy i mieszamy razem z posiekaną natką. Dodajemy mąkę ,jajka ,sól ,pieprz i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy starte ziemniaki ,składniki dokładnie ze sobą łączymy. Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 5 min z każdej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować