8 dużych ziemniaków
1 cebula
1 jajko
1 łyżka mąki
sól, pieprz do smaku
1 podwójny filet z kurczaka
Knor Fix – pomysł na gulasz
skórka z cytryny
łyżka śmietany do dekoracji
łyżka śmietany i łyżka mąki do podbicia
szczypiorek i listki pietruszki do dekoracji
pół główki czerwonej kapusty
1 czerwona cebula
1 jabłko
1-2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny do skropienia
pół główki białej kapusty
1/3 pora
jabłko
2 łyżki majonezu
1 łyżka chrzanu
Placki ziemniaczane pod gulaszową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta płuczemy pod wodą, kroimy w drobną kostkę, dodajemy sól, pieprz do smaku i smażymy na oliwie z oliwek. Do rondelka wlewamy 500 ml wody, dodajemy KnorFix, mieszamy, by nie było grudek i zagotowujemy. Po zagotwaniu dodajemy gotowego fileta i doprawiamy przyprawami do smaku. Sos podbijamy mąką i śmietaną, by zgęstniał.
2.Ziemniaki i cebulę obieramy, trzemy na tarce o małych oczkach. Przyprawiamy solą, pieprzem do smaku. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę i wszystko razem mieszamy, by składniki się połączyły. Smażymy placki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
3.Czerwoną kapustę i jabłko szatkujemy na tarełku o dużych oczkach. Czerwoną cebulę kroimy w małą kosteczkę. Dodajemy 1-2 łyżek oliwy z oliwek, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy sól, pieprz do smaku i wszystko mieszamy.
4.Białą kapustę i jabłko szatkujemy na tarełku o dużych oczkach. Pora kroimy w cieniutkie paseczki. Dodajemy majonez,śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem do smaku i wszystko mieszamy.
5.Na talerzyk nakładamy placka ziemniaczanego, polewamy sosem gulaszowym z kurczakiem. Na sos dajemy łyżeczkę śmietany, posypujemy startą skórką z cytryny. Dodajemy przygotowane surówki i dekorujemy pietruszką oraz posypujemy szczypiorkiem.
Porady
Zamiast surówek można podawać pokrojone w paski ogórki kiszone lub korniszony.
Komentarze