Placki ziemniaczane pod gulaszową pierzynką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszny obiad pełen energii i smaku.

  • 40 min

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków
    1 cebula
    1 jajko
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz do smaku
    1 podwójny filet z kurczaka
    Knor Fix – pomysł na gulasz
    skórka z cytryny
    łyżka śmietany do dekoracji
    łyżka śmietany i łyżka mąki do podbicia
    szczypiorek i listki pietruszki do dekoracji

    pół główki czerwonej kapusty
    1 czerwona cebula
    1 jabłko
    1-2 łyżki oliwy z oliwek
    sok z cytryny do skropienia

    pół główki białej kapusty
    1/3 pora
    jabłko
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka chrzanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane pod gulaszową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta płuczemy pod wodą, kroimy w drobną kostkę, dodajemy sól, pieprz do smaku i smażymy na oliwie z oliwek. Do rondelka wlewamy 500 ml wody, dodajemy KnorFix, mieszamy, by nie było grudek i zagotowujemy. Po zagotwaniu dodajemy gotowego fileta i doprawiamy przyprawami do smaku. Sos podbijamy mąką i śmietaną, by zgęstniał.
  • 2. Ziemniaki i cebulę obieramy, trzemy na tarce o małych oczkach. Przyprawiamy solą, pieprzem do smaku. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę i wszystko razem mieszamy, by składniki się połączyły. Smażymy placki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  • 3. Czerwoną kapustę i jabłko szatkujemy na tarełku o dużych oczkach. Czerwoną cebulę kroimy w małą kosteczkę. Dodajemy 1-2 łyżek oliwy z oliwek, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy sól, pieprz do smaku i wszystko mieszamy.
  • 4. Białą kapustę i jabłko szatkujemy na tarełku o dużych oczkach. Pora kroimy w cieniutkie paseczki. Dodajemy majonez,śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem do smaku i wszystko mieszamy.
  • 5. Na talerzyk nakładamy placka ziemniaczanego, polewamy sosem gulaszowym z kurczakiem. Na sos dajemy łyżeczkę śmietany, posypujemy startą skórką z cytryny. Dodajemy przygotowane surówki i dekorujemy pietruszką oraz posypujemy szczypiorkiem.

Porady

Zamiast surówek można podawać pokrojone w paski ogórki kiszone lub korniszony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować