Placki ziemniaczane

5 (195 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wiele osób nawet nie chce słyszeć o plackach ziemniaczanych na słodko, a ja sobie nie wyobrażam aby było inaczej. A jak są z młodych ziemniaków to już koniecznie z cukrem i kleksem gęstej śmietany.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    sól pół łyżeczki
    1 cebula.

    dodatkowo :
    gęsta śmietana 18%
    cukier do posypania

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki 1. Ziemniaki ścieramy drobno na tarce lub miksujemy w blenderze.
  • ziemniaki 2. Starte ziemniaki pozostawiamy na sitku i odciskamy nadmiar powstałego soku. Następnie przekładamy odciśnięte ziemniaki z cebulą do miski, dodajemy sól , mąki i jajka. Dokładnie mieszamy.
  • cebula 3. Cebule ścieramy na tarce lub miksujemy w blenderze.
  • placki ziemniaczane 4. Na rozgrzaną patelnie wylej olej i smaż placki na rumiany kolor z obu stron.

Porady

Placki ziemniaczane można jeść na słodko jak i z różnymi mięsnymi sosami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młode ziemniaki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegańska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować