Placki ziemniaczane z boczkiem, pieczarkami i żółtym serem

5 (142 ocen)

  • 35 min

Polecam jako danie obiadowe a to dlatego,że placki z takim nadzieniem są bardzo syte .Papryczka pepperoni nadaje potrawie ostrzejszego smaku.

  • 35 min

Składniki:

  • Około 70 dag ziemniaków

    1 duża cebula

    jajko

    2 dag mąki

    20 dag pieczarek

    25 dag boczku wędzonego

    natka pietruszki

    1-2 papryczki pepperoni

    3 łyżki ketchupu

    sól i pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z boczkiem, pieczarkami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać,umyć,zetrzeć na tarce razem z cebulą,częściowo odcedzić.Dodać jajko i mąkę,przyprawić solą i pieprzem.Na patelni usmażyć dość spore placki z obu stron na złoty kolor.

    .
  • 2. Boczek pokroić w niewielkie paski,częściowo stopić,dodać pokrojone w plastry pieczarki oraz pokrojoną w plasterki pepperoni,usmażyć ,połączyć z ketchupem i posiekaną natką,przyprawić do smaku.
  • 3. Blaszkę wyłożyć folią,ułożyć placki.Każdy placek obłożyć przygotowanymi pieczarkiam z boczkiem i pepperoni,posypać niewielką ilością startego sera,następnie złożyć w pół .Wierzch posypać również serem .

    .Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec.
    .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować