Placki ziemniaczane z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Placki: ziemniaki, cebulę oraz czosnek obrać i zetrzeć na tarce o grubym oczku. Przełożyć do głębokiej miski, dodać jajko, mąkę, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, odlać nadmiar płynu. Na patelni rozgrzać olej i kłaść po 2 łyżki ciasta formując placuszki. Smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
2.Filet z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem i papryką mieloną. Podsmażyć na złoty kolor z każdej strony.
3.Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na kawałki.
4.Razem z pieczarkami dorzucić do kurczaka (lub podsmażyć osobno), chwilę podsmażyć. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Dusić ok.40-50 minut, w razie konieczności uzupełnić wodą.
5.Pod koniec duszenia łyżkę mąki wymieszać z niewielką ilością sosu i połączyć z gulaszem. Na koniec przyprawić do smaku mieloną papryką, solą i pieprzem. Gulasz podawać na plackach ziemniaczanych. Smacznego!
Komentarze