Placki ziemniaczane z gulaszem

0 (0 ocen)

Smaczne i sycące danie. Polecam na chłodniejsze dni :)

Składniki:

  • placki: 1 kg ziemniaków
    1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    1 cebula
    1 ząbek czosnku

    gulasz: 1 podwójna pierś z kurczaka
    po pół dużej czerwonej i żółtej papryki
    10-12 szt.pieczarek

    sos: 2-3 szklanki bulionu
    2 łyżki mąki
    papryka mielona słodka i ostra
    2-3 listki laurowe
    4 ziela angielskie
    sól, pieprz

    olej do smażenia



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki ziemniaczane z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • usmaż placki 1. Placki: ziemniaki, cebulę oraz czosnek obrać i zetrzeć na tarce o grubym oczku. Przełożyć do głębokiej miski, dodać jajko, mąkę, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, odlać nadmiar płynu. Na patelni rozgrzać olej i kłaść po 2 łyżki ciasta formując placuszki. Smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • przypraw kurczaka 2. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem i papryką mieloną. Podsmażyć na złoty kolor z każdej strony.
  • do gulaszu 3. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na kawałki.
  • podsmaż 4. Razem z pieczarkami dorzucić do kurczaka (lub podsmażyć osobno), chwilę podsmażyć. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Dusić ok.40-50 minut, w razie konieczności uzupełnić wodą.
  • gotowe! 5. Pod koniec duszenia łyżkę mąki wymieszać z niewielką ilością sosu i połączyć z gulaszem. Na koniec przyprawić do smaku mieloną papryką, solą i pieprzem. Gulasz podawać na plackach ziemniaczanych. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować