Placki ziemniaczane z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w średnią kostkę. Dodajemy przyprawy, kroimy w paski paprykę i pieczarki w plasterki, mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Rozgrzać tłuszcz, dodajemy mięso, smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek i pokrojoną cebulę. Podlewamy bulionem co jakiś czas wyparowujący płyn i dusimy aż do miękkości mięsa.
Mąkę mieszamy w wodzie dokładnie, aby nie było grudek, wlać do mięsa i zagęścić sos.
Doprawić do smaku.
robimy masę na placki i smażymy placek jeden na całej patelni.
Upieczony placek przełożymy na talerz, do środka nałożyć gulaszu i złozyć placek na pół. Wierzch polać sosem i i udekorować kleksem ze śmietany.
U mnie podane z surówką z białej kapusty ale niestety kupowanej sklepie więc przepisu nie podaję ;−)
Komentarze