placki ziemniaczane z gulaszem

0 (0 ocen)

  • 60 min

ulubione danie mojego męża :)

  • 60 min

Składniki:


  • składniki

    PLACKI:
    1 kg ziemniaków
    2-3 ząbki czosnku
    1 duża cebula (lub 2 małe)
    2 jajka
    3-4 łyzki mąki do zagęszczenia
    sól i pieprz

    GULASZ:
    1 kg wieprzowiny od szynki
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 papryka czerwona świeża lub marynowana
    kilka pieczarek (niekoniecznie)
    sól, pieprz, majeranek, papryka ostra
    DO ZAPRAWIENIA SOSU:
    1 łyżka mąki pszennej
    3/4 szklanki wody zimnej

Placki ziemniaczane z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w średnią kostkę. Dodajemy przyprawy, kroimy w paski paprykę i pieczarki w plasterki, mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Rozgrzać tłuszcz, dodajemy mięso, smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek i pokrojoną cebulę. Podlewamy bulionem co jakiś czas wyparowujący płyn i dusimy aż do miękkości mięsa.

    Mąkę mieszamy w wodzie dokładnie, aby nie było grudek, wlać do mięsa i zagęścić sos.

    Doprawić do smaku.

    robimy masę na placki i smażymy placek jeden na całej patelni.

    Upieczony placek przełożymy na talerz, do środka nałożyć gulaszu i złozyć placek na pół. Wierzch polać sosem i i udekorować kleksem ze śmietany.


    U mnie podane z surówką z białej kapusty ale niestety kupowanej sklepie więc przepisu nie podaję ;−)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy