Placki ziemniaczane z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania gulaszu. Ja robię go w szybkowarze, oszczędzam czas na przygotowaniu:)
2.Mięso kroję w kostkę, rozgrzewam tłuszcz. Dzielę pokrojone mięso na 3 części - dzieki temu jest lepiej wysmażone, nie ugotowane;).
Podsmażam partię mięsa na mocnym ogniu, gdy mocno zbrązowieje przekładam do szybkowaru. Zalewam patelnie wodą - "zbieram smaki" z dna patelni i całość wlewam do szybkowaru.
Wycieram patelnie ,nalewam łyżkę oleju i powtarzam wszystko jeszcze 2 razy.
3.Do szybkowara wsypuje łyżeczkę vegety listek i ziele angielskie, zamykam i gotuje. od momentu zagotowania - będzie nam gwizdał szybkowar, gotuje 15 minut i zostawiam w szybkowar jeszcze 5 minut, aby się wszystko w nim uspokoiło;)
4.Do garnka przecedzam tylko sos który powstał nam podczas gotowania w szybkowarze. Zagotowuję go i dodaję zagęszczacz z wody i mąki. Gdy będzie dobre przekładam mięso do niego i gulasz gotowy.
5.Teraz placki;
Trzemy cebule odlewamy całość do miski, potem trzemy obrane surowe ziemniaki, dajemy na sito odcedzamy ziemniaki z płynu, dodajemy do cebuli.
Na dnie płynu z ziemniaków osadzi nam się skrobia, dodajemy do ciasta samą skrobie płyn wylewamy, dalej dodajemy jajko, sól ,pieprz i 3 łyżki mąki - wymieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron.Po dwa placki na jedną porcję
6.Placek - mięso - placek sos i posypujemy stratnym serem.
Opcjonalnie możemy dodać surówkę do każdej porcji:)
Życzę smacznego.
Komentarze