Placki ziemniaczane z dodatkami

4.5 (173 ocen)

  • 30 min

Pomysł na urozmaicenie tradycyjnych placków ziemniaczanych.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 ziemniaki
    ½ piersi z kurczaka
    1 cebula
    ½ kukurydzy z puszki
    szczypiorek,
    olej
    1 jajko
    70 ml mleka
    0,5 szklanki maki pszennej
    Sól, pieprz
    Sos czosnkowy:0,5 opakowania jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, koperek, 3 łyżki majonezu.
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kroimy w drobna kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju z solą.
  • 2. Z mąki, jajka, mleka, soli i pieprzu robimy masę i dodajemy do niej pokrojoną w kostkę cebulę, ziemniaki starte na tarce o dużych oczkach, odciśniętą kukurydzę, przesmażoną pierś, pokrojony szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Na patelni smażymy niewielkie placki. Po usmażeniu kładziemy na kratkę. Podajemy z sosem czosnkowym.
  • 4. Sos: Składniki sosu mieszamy ze sobą i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować