Placki ziemniaczane z drobiowym gulaszem

4.49 (197 ocen)

Chrupiące placki ziemniaczane z pikantnym gulaszem drobiowym, pycha.

Składniki:


  • Placki ziemniaczane
    600 g ziemniaków
    1 jajko
    1 malutka cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz do smaku
    olej do smażenia
    Gulasz drobiowy
    2 piersi z kurczaka
    1 łyżka margaryny do smażenia
    1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
    0,5 łyżeczki przyprawy złocistej do kurczaka
    0,5 łyżeczki soli morskiej
    szczypta ognistej mieszanki przypraw w młynku
    2 liście laurowe
    3 kulki ziela angielskiego
    0,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
    mąka do zagęszczenia
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane Gulasz

Placki ziemniaczane z drobiowym gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Czosnek i cebulę oczyścić i również zetrzeć. Dodać jajko, mąki wymieszać i doprawić do smaku. Usmażyć na oleju złote i chrupiące placki. Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę dodać przyprawy, wymieszać i odłożyć na pół godziny do lodówki. Na gorący tłuszcz wrzucić mięso i podsmażyć z wszystkich stron. Dolać bulion, dodać liście laurowe, ziele angielskie i dusić do miękkości mięsa. Gulasz zagęścić mąką i doprawić do smaku. Na usmażone placki nałożyć gulasz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować