Placki ziemniaczane z kalarepą i pieczarkami

4.5 (191 ocen)

Przeważnie placki ziemniaczane smażyłam z dodatkiem cebuli , tym razem zstąpiłam ją kalarepą i pieczarkami. Wyszły delikatniejsze , z lekkim kapuścianym smakiem który oddała smażona kalarepa.

Składniki:

  • 1 kg. ziemniaków
    2 kalarepy
    250g. pieczarek
    1 jajko
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki czosnku niedźwiedziego
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    olej do smażenia
    gęsty jogurt naturalny lub śmietana
    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Placki ziemniaczane z kalarepą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki ziemniaczane z kalarepą i pieczarkami 1. Ziemniaki obrać zetrzeć na tarce o małych oczkach , odstawić na 10 min. , odcisnąć powstałą wodę pozostawiając wytworzoną mączkę. ziemniaczaną.
    Kalarepę oraz pieczarki obrać , zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Do ziemniaków dodać resztę warzyw , jajko , mąkę oraz przyprawy.
  • Placki ziemniaczane z kalarepą i pieczarkami 2. Wyrobić dłońmi jednolita masę.

  • Placki ziemniaczane z kalarepą i pieczarkami 3. Na patelni rozgrzać olej , smażyć placki na rumiano z obu stron.
    Usmażone wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  • 4. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany posypane cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa Pieczarki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować