Przeważnie placki ziemniaczane smażyłam z dodatkiem cebuli , tym razem zstąpiłam ją kalarepą i pieczarkami. Wyszły delikatniejsze , z lekkim kapuścianym smakiem który oddała smażona kalarepa.
Placki ziemniaczane z kalarepą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać zetrzeć na tarce o małych oczkach , odstawić na 10 min. , odcisnąć powstałą wodę pozostawiając wytworzoną mączkę. ziemniaczaną.
Kalarepę oraz pieczarki obrać , zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do ziemniaków dodać resztę warzyw , jajko , mąkę oraz przyprawy.
2.Wyrobić dłońmi jednolita masę.
3.Na patelni rozgrzać olej , smażyć placki na rumiano z obu stron.
Usmażone wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
4.Podawać z kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany posypane cukrem.
Komentarze